02-06-2019 / nieuws /

De 4 belangrijkste PaaS trends die Gartner ziet voor 2019

Gartner: PaaS (platform as a service) is booming. We verwachten een verdubbeling van de markt tussen 2018 en 2022

"De trends die we in PaaS zien reflecteren niet alleen trends in de transformatie van cloud computing en digitale business, maar stimuleren deze ook", legt Yefim Natis, research vice president bij Gartner, uit. "Naarmate organisaties cloudplatformen omarmen krijgen zij met allerlei veranderingen te maken."

Gartner geeft geen richting maar beperkt zich tot de highlights voor die managers die een beslissing nemen over het bouwen van applicaties.

 

Trend No.1: Hele snelle groei

Gartner verwacht dat de markt tussen 2018 en 2022 in omvang verdubbelt en PaaS uitgroeit tot het meest voorkomen platform delivery model.

"Alle PaaS segmenten tonen een gezonde groei. De markt kent alleen nog weinig standaardisatie, bewezen practices en duurzaam leiderschap", zegt Natis.

 

Trend No.2: The Cloud Platform Continuum

PaaS-mogelijkheden zijn erop gericht de rol van een cloudplatform te ondersteunen. Alle cloudservices inclusief infrastructuur als een service (IaaS) en software as a service (SaaS) kunnen sleutelfactoren zijn voor een platform. Samen vormen deze services het continuüm van het cloudplatform. Het zoeken naar en erkennen van de kansen voor platformgebaseerde innovatie in het volledige spectrum van cloudservices zal binnenkort een belangrijk deel uitmaken van elke cloudstrategie.

"Organisaties die de mogelijke rollen en unieke differentiators van IaaS, PaaS en geïnstrumenteerde SaaS omarmen in het spectrum van cloudplatformcapaciteiten, zullen de grootste waarde halen uit hun cloudinvesteringen", zei Natis.

 

 

Trend No.3: Cloud-Native Design

Door de essentie van de cloudervaring (wendbaar, doorlopende innovatie en snelle levering) ontstaan nieuwe technologie-architecturen. Voorbeelden van cloud-native technologieën zijn onder meer serverloze platforms, microvirtual-machines en low-code-oplossingen. "'Cloud computing' evolueert naar gewoon 'computing' en cloud-native ontwerp wordt steeds gewoner in organisaties." voegt Natis eraan toe.

 

Trend No. 4: Enterprise IT Becomes a Service Provider to the Business Organization

"Wat we zien is dat centrale IT afdeling de bedrijfsorganisatie voorziet van ondersteunende diensten zoals platforms, training, consulting en ondersteuning. Zij hebben ook de leiding over de algehele governance." zegt Natis. Deze ontwikkeling wordt aangedreven door de gecombineerde impact van innovaties zoals low-code tools, door machine-learning ondersteunde ontwikkeling en zelfbedieningsconcepten waardoor de rol van centrale IT-afdelingen opnieuw wordt gedefinieerd en verschuift van het uitsluitend afleveren van oplossingen naar een 'service provider' aanpak.